Amerikaanse Democraten willen netneutraliteit behouden

Amerikaanse Democratische senatoren hebben begin deze week een wetsvoorstel ingediend om de netneutraliteit te behouden. De Amerikaanse technologiesite Ars Technica heeft dit bekendgemaakt. Als het voorstel wordt aangenomen, wordt er een streep gehaald door de eerder genomen beslissing van de Federal Communications Commission (FCC).

De FCC heeft eind vorig jaar de regels rondom netnetraliteit teruggetrokken. De FCC is het Amerikaans overheidsorgaan dat de verantwoordelijkheid draagt voor alle regelgeving aangaande telecommunicatie, waaronder internet en radio-, televisie-, kabel- en satellietcommunicatie.

Voorjaar

Van de honderd Senatoren hebben er 50 aangegeven het wetsvoorstel van de Democraten te steunen. Het gaat om 49 Democraten en 1 Republikein. Om het voorstel aangenomen te krijgen, dienen 51 senatoren voor te stemmen. Senator Ed Markey liet via Twitter weten dat de Democraten in het voorjaar een stemming willen afdwingen. Er is nog geen datum bekendgemaakt. Mocht er een meerderheid komen voor het wetsvoorstel, dan kan de president het alsnog blokkeren.

Alle data is gelijk

Via de netneutraliteit is geregeld dat internetproviders met alle data op dezelfde manier omgaan. Dat betekent dat het verboden is om extra geld te vragen voor bepaalde diensten, zoals Netflix of YouTube. Tevens is het niet toegestaan om legale content, apps en diensten af te schermen.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief