Android toestel meestal door gebruiker besmet met malware

Gebruikers van smartphones en tablets die gebruik maken van het populaire mobiele platform Android besmetten zelf vaak hun toestel met malware.

De verwachtingen van beveiligingsleveranciers over mobiele wormen, virussen en overige technieken om malware autoamtisch te verspreiden zijn in 2012 niet uitgekomen. Gebruikers blijken zelf uit onwetendheid vaak programma’s te installeren waarin malware is verstopt.

Maar liefst 93.94% van de bekende malware richt zich op het Android platform. Uit de statistieken van Kaspersky Lab blijkt de hoeveelheid mobiele malware explosief te stijgen. De hoeveelheid mobiele malware is in 2012 explosief gestegen. Het aantal bekende mobiele malware-varianten is gestegen van 6.356 in 2011 naar 46.415 in 2012, een toename van 40.059 versies. Dit is 9 keer zoveel als de toename in 2011.

De belangrijkste Android malware zijn SMS Trojans die ongevraagde SMSjes sturen naar betaalde nummers. Deze trojans zijn vooral gericht tegen gebruikers in Rusland. Op de tweede plaats staat mobiele adware uit de Plangton en Hamob reeks, die vaak wordt verspreid met gratis apps. Naast het tonen van advertenties wijzigt deze malware zonder toestemming de startpagina van de browser.

De laatste groep is de gevaarlijkste en bestaat uit varianten van de Lotoor exploits. Deze malware geeft aanvallers ‘root access’ (volledige toegang) op Android smartphones.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief