Angler-exploitkit verdwenen

De Angler-exploitkit die veel criminelen inzetten om internetgebruikers met malware te besmetten, is ineens verdwenen van het web. De Angler-exploitkit gebruikt kwetsbaarheden in Adobe Flash Player, Internet Explorer en Silverlight.

Als iemand op een website met de Angler-exploitkit belandt of een advertentie ziet die ernaar verwijst én een van de zojuist genoemde softwareprogramma’s niet correct is bijgewerkt, dan kan de malware zonder tussenkomst van de gebruiker worden geïnstalleerd.

Andere exploitkit
Onderzoeker hebben recentelijk ontdekt dat er via deze advertenties naar een andere exploitkit wordt verwezen. Securityresearcher Kafeine van het blog Malware don’t need Coffee heeft de laatste besmettingen via de Angler-exploitkit op 6 en 7 juni waargenomen.

Neutrino
Een andere exploitkit, Neutrino genaamd, maakt ook gebruik van het lek in Flash Player. De kosten voor deze kwaadaardige exploitkit zijn onlangs fors verhoogd: van 880 dollar naar 3500 dollar per maand. Vermoed wordt dat de recente arrestaties van 50 personen in Rusland die zich schuldig maakten aan diefstal via internetbankieren, te maken hebben met het verdwijnen van een aantal exploitkits.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief