Rheinmetall slachtoffer van Chinese hackers

Rheinmetall, leverancier van defensietechnologie, is gedurende een periode van jaren het slachtoffer geweest van Chinese hackers. Daarbij hebben de hackers vrijwel zeker toegang gehad tot technologische informatie en waarschijnlijk ook controle over het netwerk van het Duitse bedrijf. Aldus bronnen binnen de inlichtingenwereld.

Het bedrijf met een vestiging in Ede maakt onder meer onderdelen voor pantservoertuigen. Beveiligingsbedrijf Fox-IT ontdekte de hack. “Welke informatie precies is gestolen en hoeveel, dat weten we niet,” aldus een van de onderzoekers van het beveiligingsbedrijf tegenover het NOS Radio 1 Journaal.

Fake e-mails
De hackers verzonden vanaf een fake e-mailadres Engelse berichten naar medewerkers van Rheinmetall in Ede. Zodra een medewerker de e-mail opende, drong de malware het systeem binnen. Dezelfde Chinese groep, die waarschijnlijk voor de Chinese overheid werkt, heeft de afgelopen jaren zeker 24 organisaties aangevallen. Deze organisaties zijn hierover inmiddels geïnformeerd. De Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) onderzoekt de zaak.

Cybersecuritybeeld Nederland 2015
Het Cybersecuritybeeld Nederland 2015 van de AIVD en MIVD dat eind vorig jaar naar de Tweede kamer werd gestuurd, constateerde al dat buitenlandse inlichtingendiensten hackers inhuren van zowel bedrijven als universiteiten. “Andere landen proberen ook te zien wat er staat op de systemen van Nederlandse bedrijven, soms om hun eigen bedrijven te bevoordelen,” zei staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie hierover.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief