AP: bedrijven mogen temperatuur werknemers wel meten

In tegenstelling tot de waarschuwing van de Autoriteit Persoonsgegevens afgelopen 24 april, mogen bedrijven toch de temperatuur van hun werknemers meten.

Voorwaarde is wel dat organisaties die meetgegevens niet registreren en niet automatisch verwerken. Vorige week kwam de AP met dit gewijzigde advies.

Niet onder AVG

Volgens dit nieuwe advies mag een beveiliger personeel controleren en vervolgens personen met een verhoogde temperatuur tegenhouden. “Dan valt dat aflezen op zichzelf niet onder de bescherming van de AVG. En dus ook niet onder het toezicht van de Autoriteit Persoonsgegevens”, aldus de toezichthouder.

Integriteit van het lichaam

Ook aan het alleen meten van de lichaamstemperatuur kunnen privacybezwaren zitten, zelfs al is de AVG niet van toepassing. “De privacy-inbreuk kan ook groot zijn als iemand bijvoorbeeld na een temperatuurmeting niet naar binnen mag en een hele rij wachtenden dat kan zien. En hieruit mogelijk conclusies trekt over de gezondheid van deze persoon”, geeft de autoriteit als voorbeeld. In zo’n geval zou de bescherming van andere grondrechten in het geding kunnen zijn, zoals de integriteit van het lichaam. “Afhankelijk van hoe het is ingericht, kan het enkel meten van temperatuur dus wel degelijk ook onrechtmatig zijn”, benadrukt de AP.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief