AP gaat opt-out-register wifi-tracking onderzoeken

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) gaat de mogelijkheid van een opt-out-register voor wifi-tracking bestuderen. Brancheverenging voor Marketing-insights, Onderzoek & Analytics (MOA) heeft dit register bedacht.

Burgers kunnen zichzelf via dit register aanmelden. Zij zullen dan niet meer gevolgd worden door wifi-trackingsystemen van leden van MOA. Het register maakt deel uit van een zelfopgelegde gedragscode.

MAC-adres

Bij wifi-tracking worden MAC-adressen van smartphones van voorbijgangers vergaard. Elke smartphone zendt zo’n unieke adres voortdurend uit wanneer wifi staat ingeschakeld. Het bewaren van dit unieke identificatienummer is niet toegestaan zonder dat de gebruiker ermee instemt, stelt de Autoriteit Persoonsgegevens.

AVG

Een opt-out-methode voor wifi-tracking is in strijd met de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Data mogen alleen worden verzameld nadat de persoon die het betreft hiervoor uitdrukkelijk toestemming heeft gegeven. De AP laat zich vooralsnog niet uit over de vraag of het opt-out-register van MOA wel is toegestaan. De branchevereniging voor MOA zal de wifi-trackingmethode van haar leden halverwege deze maand ter goedkeuring aan de privacy-autoriteit overhandigen.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief