AP: Hergebruik gegevens door overheid moet in principe verboden worden

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) wil dat een wijziging van de Wet hergebruik van overheidsinformatie wordt aangepast. “Het voorstel, waarin het kabinet overheidsinstellingen aanmoedigt overheidsdata, inclusief persoonsgegevens, beschikbaar te stellen voor hergebruik, stelt onvoldoende grenzen. Met het risico dat persoonsgegevens worden gedeeld zonder toestemming of medeweten van de mensen om wie het gaat”, schrijft de privacy-autoriteit.

Algoritme

“Door er een algoritme op los te laten en de persoonsgegevens te combineren met andere bronnen, kunnen bedrijven bijvoorbeeld profielen maken van mensen om deze te verkopen: datahandel. Ook kan het nog makkelijker worden om op te zoeken waar iemand woont, om diegene te bedreigen,” zegt AP-vicevoorzitter Monique Verdier.

Open overheidsdata

De toezichthouder erkent het belang van open overheidsdata. “Als het gaat om de hoeveelheid geplante bomen in een bepaalde wijk of de luchtkwaliteit in een gebied, is er natuurlijk geen bezwaar”, vervolgt Verdier. “Maar waar het gaat om ménsen, en hun adres, hun telefoonnummer, hun eigendommen, is dat iets heel anders. Jij bent de baas over je eigen persoonsgegevens.”

Uitzonderingen

De AP is er voorstander van om in de wet op te nemen dat hergebruik van persoonsgegevens in openbare registers in principe verboden is. Uitzonderingen op dit verbod zullen in regels vastgelegd moeten worden. Daarbij dient ook gelet te worden op de vrijheid van mensen om hun data toch voor hergebruik beschikbaar te laten stellen. “Zo kun je echt beschikken over je eigen persoonsgegevens”, stelt de AP.

Klik hier voor het bericht van de AP.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief