AP: Inloggen met alleen wachtwoord geen sluitende informatiebeveiliging

Inloggen met slechts een wachtwoord kan genoeg zijn maar is over het algemeen onveilig. Dat stelt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

Multifactorauthenticatie

Inloggen met een wachtwoord is volgens de AP nog steeds één van de laagdrempeligste en meestgebruikte vormen van authenticatie: “Afhankelijk van wat u te beschermen heeft, kan dit ook genoeg zijn.” Daarbij is het wel van belang dat mensen een goed onderbouwde keuze maken. Ze dienen goed te kijken naar de sterkte van het wachtwoord en welke aanvullende beveiligingsfactoren er mogelijk zijn. “Toch blijft inloggen met een enkele factor in algemene zin onveilig. Beter is het om meerdere factoren te gebruiken.” Ook het gebruik van multifactorauthenticatie (MFA) biedt geen volledige garantie.

Sluitende informatiebeveiliging

Via malware of phishing kan een kwaadwillende zich nog steeds toegang tot accounts verschaffen. “Voor een sluitende informatiebeveiliging zijn altijd meer maatregelen nodig. Een goed ingericht authenticatieproces, waarin u op meerdere manieren moet bewijzen dat u echt bent wie u zegt, is daar een puzzelstukje van”, aldus Jasper van Hilten van de AP.

Klik hier voor het bericht van de AP.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief