Gemeente Groningen wint prijs Best Beschreven Algoritme

Groningen is de winnaar van een door de overheid opgezette award in het kader van het éénjarig bestaan van het Algoritmeregister. De gemeente won de prijs voor het algoritme Eerste Hulp bij Geldzaken.

Betalingsachterstanden

De gemeente Groningen gebruikt het algoritme om betalingsachterstanden vroegtijdig te signaleren. Hiervoor ontvangt de gemeente berichten van zorgverzekeraars, energiebedrijven, verhuurders en drinkwaterbedrijven. Het betreft naam, adres en woonplaatsgegevens, e-mailadres, telefoonnummer, de hoogte van de betaalachterstand en het aantal maanden dat iemand achterloopt met betalingen. Tevens geven zorgverzekeraars het Burgerservicenummer door.

Volledige beschrijving

Volgens de jury is de gemeente volledig in de beschrijving van het algoritme. “Vooral is het voor mensen duidelijk welke gegevens het algoritme gebruikt en wat het ermee doet. Ook het waarom voor de inzet van het algoritme is helder.” Bovendien zijn de technische en ethische aspecten heel helder omschreven, aldus de jury.

Algoritmeregister

Het Algoritmeregister bevat momenteel 267 algoritmes. Overheden publiceren er informatie over hun algoritmes. Op deze manier zijn deze controleerbaar op discriminatie en willekeur.

Klik hier voor het Algoritmeregister.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief