AP: Justitie moet verwerking gegevens vliegtuigpassagiers beëindigen

Het ministerie van Justitie en Veiligheid moet de grootschalige verwerking van gegevens van luchtvaartpassagiers onmiddellijk staken. Dat stelt de Autoriteit Persoonsgegevens.

Het gaat om de zogenoemde PNR-gegevens (Passenger Name Records). Volgens de Europese PNR-richtlijn zijn luchtvaartmaatschappijen verplicht om passagiersgegevens met de overheid te delen.

Reisdetails jarenlang bijgehouden

“Hoewel bedoeld om reisbewegingen van terroristen en zware criminelen in beeld te krijgen, worden nu de reisdetails van alle luchtvaartpassagiers verzameld en jarenlang bijgehouden in een database. Dat is niet toegestaan en moet per onmiddellijke ingang stoppen”, schrijft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) in een brief aan minister Dilan Yesilgöz van Justitie en Veiligheid.

Hof van Justitie van de Europese Unie

Het Hof van Justitie van de Europese Unie oordeelde in juni 2022 dat de geldigheid van de richtlijn niet in het geding is. Wel was het Hof van mening dat er aan de fundamentele mensenrechten voldaan moet worden. Daardoor dient de PNR-richtlijn zo geïnterpreteerd te worden dat er belangrijke beperkingen gelden bij het verwerken van persoonlijke gegevens. Volgens de Europese privacytoezichthouders verenigd in de EDPB, wordt door deze uitspraak de manier waarop EU-lidstaten PNR-gegevens mogen verwerken behoorlijk beperkt.

Klik hier voor het bericht van de AP.

 

Aanmelden voor onze nieuwsbrief