Overheid komt met actieplan tegen social engineering

De overheid komt met een actieplan tegen online fraude. Hiermee wil de regering burgers en bedrijven weerbaarder maken tegen social engineering. Verder komt er een meldpunt voor phishing en wordt er een pilot opzet rondom het uitwisselen van gegevens van verdachte devices. Minister Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid heeft dit recentelijk aangekondigd.

Digitale criminaliteit

“De digitale criminaliteit groeit sterk ten opzichte van criminaliteit in de fysieke wereld en omdat het hier om een grote hoeveelheid zaken gaat waarvan de bulk relatief beperkte bedragen betreft, is het voor de opsporing ondoenlijk om die allemaal op te pakken”, licht Yeşilgöz toe. “Daarbij is voorkomen ook beter dan genezen. Om slachtofferschap te verminderen is een breder scala aan (preventieve) interventies nodig, die gelijktijdig en gericht worden ingezet.”

Online fraude

Het actieplan heeft zes doelstellingen. Verbeteren van het zicht op online fraude, optimaliseren van gegevensdeling, opwerpen van (technische) barrières en interventies, opvolging door de politie en het Openbaar Ministerie, vergroten van weerbaarheid van burgers en het verbeteren van hulp aan slachtoffers. Het betreft vooral slachtoffers van phishing, aan- en verkoopfraude, Whatsappfraude, bankhelpdeskfraude en identiteitsfraude.

Klik hier voor de brief van de regering.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief