AP: Kamer van Koophandel overtreedt mogelijk privacywet

De Kamer van Koophandel (KvK) handelt volgens de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) mogelijk in strijd met de privacywet. De organisatie zou zich hieraan schuldig maken, omdat zij adverteerders gegevens van het handelsregister laat inzien.

Adverteerders gebruiken deze informatie bijvoorbeeld om ondernemers gericht telefonisch te benaderen, of voor reclame. Deze data zou ook worden ingezet om te adverteren op onder andere Facebook. De NOS kwam er onlangs achter dat databedrijven informatie uit het handelsregister combineren tot dataprofielen voor dit social medium.

Geen toestemming

Bedrijven doen dit zonder de gebruiker hiervoor toestemming te vragen. Ook de KvK verzuimt dit. Omdat de gegevens voor marketingdoeleinden worden ingezet, is die toestemming wel vereist. “Die norm geldt voor alle organisaties, dus ook voor de Kamer van Koophandel,” aldus voorzitter Aleid Wolfsen van de AP.

Rechtszaak

De KvK wijst erop dat de gegevens in het handelsregister wettelijk openbaar dienen te zijn. De organisatie zou haar beleid dan ook niet willen wijzigen. Het is niet uitgesloten dat dit meningsverschil resulteert in een rechtszaak. Bijna de helft van de inkomsten van de KvK zijn afkomstig van de verkoop van gegevens.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief