AP: Meerjarenproject tegen ongeoorloofd online tracken

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) gaat vanaf volgend jaar het ongeoorloofd online volgen van mensen strenger aanpakken. Het gaat om een project van meerdere jaren. De regering maakt structureel geld vrij voor toezicht door de AP op het gebruik van cookies.

Vijf thema’s

“Toezicht houden betekent ook keuzes maken. Het toezichtveld van de AP wordt namelijk steeds groter en onze middelen zijn beperkt. Daarom richten we ons op de grootste risico’s voor burgers en samenleving”, schrijft de privacyautoriteit in het Jaarplan 2024. Vijf thema’s krijgen volgend jaar extra aandacht: Big Tech, Datahandel, Vrijheid & veiligheid, Digitale overheid en Algoritmes & AI.

Slimme producten en datahandel

Volgens de AP genereren slimme producten en diensten veel waardevolle gegevens. “Met als gevolg dat er ook steeds meer ongeoorloofde (door)verkoop plaatsvindt van persoonsgegevens. Niet alleen in Nederland, maar ook internationaal. Dat moeten we een halt toeroepen.” De toezichthouder gaat in 2024 ook prioriteit geven aan onderzoek naar klachten en datalekmeldingen die een duidelijke link hebben met datahandel.

Klik hier voor het AP jaarplan 2024.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief