AP publiceert infographic en animaties over werving en selectie volgens AVG

Het blijkt lastig te zijn voor ondernemers om de privacywetgeving AVG in de praktijk toe te passen, stelt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Daarom heeft de toezichthouder animaties en een infographic gemaakt over actuele privacyvraagstukken. Deze verduidelijken wat bedrijven wel en niet kunnen doen binnen de AVG.

Gezondheid en zwangerschap

De animaties en infographic gaan onder meer over het aannemen, screenen en monitoren van medewerkers. Het is bijvoorbeeld niet toegestaan om bij de werving en selectie van kandidaten vragen te stellen over iemands gezondheid. Ook vragen over zwangerschap of kinderwens zijn niet geoorloofd.

Screening

Bij een screening dient de sollicitant hier vooraf over geïnformeerd te worden. Tevens raadt de AP aan om niet meer gegevens dan nodig op te nemen in het personeelsdossier, en om dit dossier goed te beveiligen. De medewerker zelf moet geïnformeerd worden over welke gegevens erin vermeld staan.

Monitoring van personeel

De AP wijst er tevens op dat werkgevers hun werknemers niet zomaar mogen volgen. “Bij monitoring van personeel moet u als werkgever rekening houden met de privacy van de werknemer”, aldus de privacytoezichthouder. Werknemers dienen hier bovendien vooraf van op de hoogte gebracht te worden.

De infographic is te downloaden via de website van de AP. De animaties zullen de komende tijd onder andere op sociale media worden gepubliceerd.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief