EDPB positief over aankondiging afspraken data-uitwisseling EU en VS

Het Europees Comité voor gegevensbescherming (EDPB) heeft in beginsel positief gereageerd op het voornemen van de Europese Commissie en de Verenigde Staten om nieuwe afspraken te maken over de doorgifte van persoonsgegevens.

Adequaatheidsbesluit

In 2020 verklaarde het Europees Hof van Justitie het Privacy Shield-verdrag ongeldig. De EU en VS onderhandelen al geruime tijd om tot een nieuw “adequaatheidsbesluit” te komen. Dat besluit zou ertoe moeten leiden dat de EU erkent dat in een land buiten de EU persoonsgegevens net zo goed beschermd worden als binnen de EU.

Ongekende maatregelen

De Amerikaanse autoriteiten zeggen “ongekende” maatregelen te willen nemen om de persoonlijke gegevens van Europese burgers die naar de VS worden verzonden, te beschermen. De EDPB voegt eraan toe dat de aankondiging nog niet betekent dat al een geldig juridisch raamwerk voorhanden is, waarmee gegevens naar de VS verzonden kunnen worden. Bedrijven die persoonlijke data naar de VS exporteren mogen dat alleen doen als de bescherming van die persoonsgegevens is gegarandeerd.

Klik hier voor het nieuwsbericht van de EDPB.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief