AP publiceert keuzehulp voor videobel-apps

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft deze week een keuzehulp voor videobel-apps op haar website gepubliceerd. De keuzehulp vergelijkt de belangrijkste privacyaspecten van dertien verschillende apps.

De privacy-autoriteit is daarbij uitgegaan van wat bedrijven zelf zeggen over hun videobel-apps, bijvoorbeeld in hun privacyverklaring.

Privacyaspecten

Organisaties die gebruikmaken van videobel-apps, dienen volgens de AP goed na te denken over de privacyaspecten. De keuzehulp geeft onder meer informatie over de functionaliteit die verschillende apps bieden, welke data ze verzamelen, voor welke doelen ze data verwerken, hoe de informatiestroom plaatsvindt, of de communicatie is beveiligd en hoe de apps geld verdienen.

Dertien apps

Voor de keuzehulp zijn dertien apps onder de loep genomen: Discord, FaceTime, Google Hangouts, Google Hangouts Meets, Houseparty, Jitsi, Facebook Messenger, Signal, Skype, Nextcloud Talk, Microsoft Teams, Whatsapp en Zoom.

Open source

Jitsi, Signal en Nextcloud zijn de enige apps die geen data van gebruikers verzamelen. De andere apps verzamelen onder meer adresboek, locatiegegevens, gespreksgegevens en metadata. De laatstgenoemde apps zijn de enige waarvan de broncode open source is. Ze bieden ook end-to-end encryptie, wat eveneens geldt voor de app Facetime. Bij Skype is end-to-end encryptie alleen mogelijk tijdens het voeren van priv├ęgesprekken.

Klik hier voor de keuzehulp voor videobel-apps van de Autoriteit Persoonsgegevens.

 

Aanmelden voor onze nieuwsbrief