Archiefkast verkocht inclusief gevoelige documenten over kinderen

Bij databeveiliging wordt vaak alleen aan computernetwerken, laptops, smartphones en andere technische zaken gedacht. De Britse gemeente Norfolk kwam erachter dat het gevaar soms schuilt in onnadenkend menselijk gedrag.

De gemeente kreeg een boete ter hoogte van 70.000 euro vanwege een datalek. Saillant detail: het datalek had niets met techniek te maken. De gemeente Norfolk had gevoelige documenten in een archiefkast laten liggen toen ze deze kast wegdeed.

Tweedehandswinkel
De archiefkast belande via een tweedehandswinkel bij het publiek. In de kast waren meerdere documenten van het maatschappelijk werk opgeslagen. Toen een willekeurige burger de archiefkast kocht in de winkel, ontdekte hij de inhoud ervan.

Gemeenten
“De gemeenteraad had verschillende meubels weggedaan als onderdeel van een verhuizing, maar niet gecontroleerd of de opbergkasten leeg waren,” licht Steve Eckersley toe, hoofd handhaving van de Britse databeschermingsautoriteit ICO. “Gemeenten hebben een taak om voor de persoonlijke informatie te zorgen waarover ze beschikken, zeker als het om zeer gevoelige informatie gaat van volwassenen en kinderen in kwetsbare posities.” In de archiefkast lagen documenten over zeven kinderen.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief