KPMG: Bijna 50 procent internetters verwijdert cookies

Bijna 50 procent van de Nederlandse internetgebruikers verwijdert cookies, aldus recent onderzoek van KPMG onder ongeveer 600 Nederlanders. Van de ondervraagden geeft 60 procent aan zich zorgen te maken over de veiligheid van persoonlijke data op internet.

Ook het feit dat een klein aantal zoekmachines wereldwijd de gegevens van heel veel mensen in handen heeft, vindt deze groep internetgebruikers verontrustend.

Google
Van de deelnemers aan het onderzoek gebruikt 13 procent de incognito-modus van de browser. Encryptie wordt door 10 procent toegepast om informatie te beveiligen. Het privacybeleid van een website of service wordt door ongeveer 80 procent nooit gelezen. Van de ondervraagden gebruikt 70 procent voortdurend dezelfde zoekmachine. Google is daarbij het meest populair: 90 procent gebruikt deze zoekmachine. Een kwart van de internetgebruikers gebruikt meerdere zoekmachines waarbij Google favoriet is, gevolgd door Bing, Ask.com en Yahoo.

Bewust
“Dat is bijzonder gezien het feit dat ruim 70 procent van de Nederlanders zich ervan bewust is dat het bedrijf achter de zoekmachine op deze manier steeds meer over hen te weten komt. En bijna de helft realiseert zich dat dezelfde zoekvraag aan een zoekmachine niet altijd hetzelfde antwoord oplevert. Een duidelijk signaal dat mensen zich bewust zijn van het feit dat hun gedrag voortdurend wordt gemonitord door zoekmachines en dat de resultaten op basis daarvan worden aangepast,” aldus Koos Wolters, partner bij KPMG.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief