ASML gehackt door ‘Chinese overheid’?

ASML heeft afgelopen weekend bevestigd dat hackers recentelijk een korte tijd toegang hebben gehad tot een beperkt aantal ICT-systemen. De Nederlandse chipmachinefabrikant heeft, naar eigen zeggen, de computerinbraak snel ontdekt. Er is niet gebleken dat de hackers toegang hadden tot waardevolle bestanden. Of de hackers uit China kwamen, zoals sommige media eerder beweerden, kon ASML niet bevestigen.

Het bedrijf zegt regelmatig last te hebben van cyberaanvallen, waar het zich continu tegen wapent met ICT-oplossingen. Tenzij er belangrijke ontwikkelingen te melden zijn, wil ASML verder geen informatie geven over het onderzoek naar de recente hack.

Hoogwaardige technologie
Eerder bevestigden meerdere anonieme bronnen tegenover Tweakers dat de inbraak door Chinese overheidshackers was uitgevoerd. Mogelijk is er toen informatie over hoogwaardige technologie van machines voor chipproductie gestolen. Eén bron gaf aan dat bij de aanval informatie over de werking van EUV-technologie is buitgemaakt. Deze technologie wordt ingezet voor de nieuwste generatie lithografiemachines.

FBI
Bij de aanval zou het zijn gegaan om de Nederlandse vestiging van het bedrijf, al gaf één bron aan dat ook de Franse vestiging van het bedrijf was aangevallen. Volgens een andere bron valt de impact mee en is het niet waarschijnlijk dat de hackers iets aan de gestolen documenten hebben. De FBI heeft samen met Nederlandse en internationale beveiligingsbedrijven de aanval onderzocht. ASML wilde aanvankelijk niet op de zaak reageren maar besloot dat vanwege de groeiende media-aandacht uiteindelijk toch te doen.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief