Verenigde Staten stemt in met netneutraliteit

De Verenigde Staten heeft op 26 februari ingestemd met de invoering van netneutraliteit. Het wordt het derde land dat de netneutraliteitswet invoert. Chili en Nederland gingen de Verenigde Staten al voor.

De Federal Communications Commission (FCC) had het netneutraliteitsvoorstel ingediend waarna het voorstel met een meerderheid van drie tegen twee is aangenomen. Netneutraliteit houdt in dat providers geen toepassingen of diensten op het internet mogen belemmeren; alle data moet gelijk worden behandeld. “Het internet is te belangrijk om providers de regels te laten maken”, zegt FCC-voorzitter Tom Wheeler. Netneutraliteit was in de Verenigde Staten al langere tijd een bron van discussie.

Netflix
Een voorbeeld: internetprovider Comcast vertraagde al het verkeer van Videostreamingdienst Netflix. Veel gebruikers zegden, volgens Netflix, hierdoor hun abonnement op. Daarom sloot de dienst tegen een onbekend bedrag een overeenkomst met internetprovider Comcast om video’s alsnog op hoge snelheid over het Comcast-netwerk te laten versturen.

Internetabonnementen
Meer Amerikaanse internetproviders volgden: ze namen het voorbeeld van Comcast over om ook andere internetdiensten extra te laten betalen. “Consumenten betalen veel geld voor een snelle internetverbinding en willen daar gebruik van maken door onder meer programma’s op Netflix te bekijken”, laat Netflix weten. Volgens de tegenstanders van netneutraliteit gaan de prijzen van internetabonnementen juist stijgen en de snelheden dalen wanneer netneutraliteit wordt ingevoerd.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief