Auditor supermarkt lekt gegevens 100.000 collega’s

Een oud-medewerker van de Britse supermarktketen Morrisons is tot acht jaar gevangenisstraf veroordeeld, omdat hij gegevens van zo’n 100.000 collega‚Äôs heeft gelekt.

De man die als interne auditor bij de supermarktketen werkte, plaatste vorig jaar op meerdere websites salarisgegevens, bankrekeningen, verzekeringsnummers, namen en adresgegevens van medewerkers van Morrisons. De Brit van 43 was woedend, omdat hij twee jaar eerder werd gedisciplineerd voor het gebruiken van de postkamer voor zaken op eBay.

Cybercrime-experts
De supermarktmedewerker stuurde deze gegevens ook naar verschillende kranten. Zijn sporen probeerde hij te wissen door met de gegevens van een collega een vals e-mailaccount aan te maken. Dat meldde de BBC. De supermarkt had politie en cybercrime-experts ingeschakeld. De medewerkers werden door Morrisons gewaarschuwd via e-mail, Twitter en Facebook.

Drie miljoen euro schade

Kort na het lekken van de gegevens werd de man aangehouden. De politie vond een conceptontslagbrief die de man tijdens het incident had geschreven. Hierin had hij zijn woede en frustratie over de supermarktketen kenbaar gemaakt. De totale schade voor de supermarktketen bedraagt zo’n drie miljoen euro.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief