Zoekmachine DuckDuckGo: gebruikers volgen niet nodig

Zoekmachines hoeven internetgebruikers niet te volgen, zoals Google doet, om goede zoekresultaten weer te geven. “Het is echt een mythe”, vindt Gabriel Weinberg van zoekmachine DuckDuckGo.

Het aantal gebruikers van DuckDuckGo overschreed vorige maand de grens van tien miljoen zoekopdrachten per dag. DuckDuckGo richt zich volledig op online privacy. Het bedrijf zegt geen IP-adressen van gebruikers of andere persoonlijke informatie op te slaan.

Mythe
“Het is echt een mythe dat je mensen moet volgen om goede zoekresultaten te krijgen”, zegt Weinberg. De meeste personalisatie die mensen volgens hem willen, is lokalisatie. “En dat kunnen we doen zonder je te volgen, omdat je locatie min of meer al in het verzoek zit dat je naar ons stuurt.” De zoekmachine kan deze informatie in realtime gebruiken voor de zoekopdracht; zonder dat deze opgeslagen hoeft te worden.

Filterbubbel
Weinberg waarschuwt ook voor de filterbubbel die Google kan creĆ«ren: “Google probeert je zaken in de zoekresultaten te laten zien waarvan zij denken dat je erop zult klikken, wat verkeerd is, omdat het inhoudt dat er zaken worden gefilterd waar de gebruiker minder snel op zal klikken.”

Aanmelden voor onze nieuwsbrief