Autobedrijf verliest alle gegevens door gijzelsoftware

Een autobedrijf in Zutphen is al zijn data kwijtgeraakt door een infectie met ransomware. Alle systemen raakten erdoor besmet. Hoe dit kon gebeuren, is niet bekendgemaakt.

Tot de verloren gegevens behoren het klantenbestand, facturen, kentekenbestanden, personeelsadministratie en agenda-afspraken. De cybercriminelen vroegen 6.000 dollar voor het weer toegankelijk maken van de gegevens.

Losgeld

Het autobedrijf onderhandelde met de eisers over de hoogte van het losgeld, maar dat bleek tevergeefs. “Bovendien, al betaal je, dan ben je nog nergens zeker van,” aldus de eigenaar. Het bedrijf zal alle gegevens opnieuw moeten vergaren. Zo is klanten verzocht om het autobedrijf te bellen, zodat de klantenadministratie weer kan worden voorzien van telefoonnummers, e-mailadressen en dergelijke. Ook zullen kentekens opnieuw aan de eigenaren van de voertuigen gekoppeld dienen te worden.

Rompslomp

Ons bedrijf loopt goed, maar dit is zoveel rompslomp. Je houdt het niet voor mogelijk: alle gegevens versleuteld, kentekenbewijzen, klanten, facturen, telefoonnummers, geschiedenis van auto’s, bandenwissels en onze agenda. Alles is weg. We leven bij de dag nu en hebben geen idee wie er vandaag bij ons op het bedrijf komt,” licht de eigenaar toe.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief