Autoriteit Persoonsgegevens houdt toezicht op Belastingdienst wegens overtreding AVG

De Belastingdienst komt onder toezicht te staan van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Hiermee wil demissionair staatssecretaris Van Rij van Financiƫn ervoor zorgen dat persoonsgegevens van burgers en bedrijven beter beschermd worden.

Online scraping

De AP denkt dat het toezichtarrangement vijf jaar duurt. De privacy-autoriteit nam contact op met de staatssecretaris naar aanleiding van berichtgeving over het Risico Analyse Model (RAM). De Belastingdienst heeft op grote schaal persoonlijke informatie van burgers verzameld via de RAM-database, onder andere door online scraping. “In de afgelopen jaren heeft de AP een aantal onderzoeken uitgevoerd bij de Belastingdienst, en daarbij bleek steeds dat de Belastingdienst nog niet AVG-compliant was”, licht de AP toe.

Duurzaam verbeteren

De Belastingdienst heeft de afgelopen jaren meerdere AVG-boetes gekregen. “De AP stelt een toezichtarrangement in om de acties van de Belastingdienst te kunnen volgen en te controleren, maar ook het bieden van begeleiding bij het duurzaam verbeteren van de bescherming van persoonsgegevens”, aldus Van Rij. Voor het toezicht brengt de AP een bedrag van 2 miljoen euro per jaar in rekening.

Klik hier voor de brief van demissionair staatssecretaris Van Rij van Financiƫn aan de Tweede Kamer.

 

Aanmelden voor onze nieuwsbrief