Banken gaan gegevens oplichters delen met slachtoffers

Nederlandse banken gaan naam en adresgegevens van internetoplichters delen met hun slachtoffers. Betaalvereniging Nederland heeft dit deze week aan het AD laten weten. Naar verwachting wordt dit eind deze maand mogelijk.

Hierdoor kunnen slachtoffers via een civiele procedure proberen om hun geld terug te krijgen. Voorwaarde is dat een slachtoffer eerst aangifte bij de politie heeft gedaan, en dat deze heeft bevestigd dat er sprake is van internetoplichting.

WhatsAppfraude

De bank vraagt vervolgens aan de vermeende oplichter om het geld terug te boeken. Als hij daar niet binnen 21 dagen gehoor aan geeft, worden zijn naam en adresgegevens aan het slachtoffer doorgegeven. Dit gebeurt echter alleen bij fraudegevallen waarbij een slachtoffer onbewust of onder valse voorwendsels via internetbankieren zelf de betaling heeft overmaakt. Bijvoorbeeld in het geval van WhatsAppfraude. Volgens minister Grapperhaus van Veiligheid en Justitie zijn criminelen in zulke gevallen ongrijpbaar, omdat het slachtoffer niet over hun contactgegevens beschikt.

Geen eigen rechter

“Ik heb daar met de banken over gesproken”, aldus Grapperhaus eind vorig jaar. De Nederlandse banken hebben toen een procedure hiervoor ontwikkeld. “Daarbij wordt nadrukkelijk gezegd dat de gegevens alleen gebruikt mogen worden voor een civiele zaak, niet om persoonlijk verhaal te gaan halen”, stelt Berend Jan Beugel van Betaalvereniging Nederland. Het is onwenselijk dat mensen voor eigen rechter gaan spelen. Slachtoffers van internetoplichting kunnen tot dertien maanden terug hun gegevens bij de bank opvragen.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief