Belastingdienst voldoet pas in 2024 aan AVG

De Belastingdienst heeft nog vier jaar de tijd nodig om conform de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) te werken. Dit heeft staatssecretaris Vijlbrief van Financiën afgelopen maandag gezegd tijdens een debat over de fraudeopsporing door de Belastingdienst.

Hij reageert daarmee op vragen van Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt. Die wilde van de staatssecretaris weten welke wetten de Belastingdienst heeft overtreden tijdens de toeslagenaffaire.

Oude persoonsgegevens

Vijlbrief voerde aan dat de Belastingdienst ruim 900 applicaties gebruikt en dat het “een bulk werk is” om die allemaal aan de privacy-eisen te laten voldoen. De AVG trad in mei 2018 in werking, maar halverwege 2019 voldeed de fiscus nog steeds niet aan de privacywet. Het grootste knelpunt was de opslag van oude persoonsgegevens, waarvan het lang duurde om die te verwijderen. De Belastingdienst gaf aan honderden miljoenen documenten te hebben die nog moesten worden vernietigd. Dat zou meer tijd in beslag nemen dan oorspronkelijk gedacht.

Nationaliteit

In 2019 presenteerde toenmalig staatssecretaris Snel een actieplan voor de fiscus om aan de AVG te voldoen. Nu blijkt echter dat die planning niet is gehaald. Toen de toeslagenaffaire afgelopen zomer aan het licht kwam, concludeerde de Autoriteit Persoonsgegevens dat de Belastingdienst de AVG had geschonden. De dienst had de nationaliteit van ontvangers van kinderopvangtoeslag geregistreerd, hetgeen een ernstige overtreding is.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief