Banken waarschuwen voor commerciële omnummerdiensten

Banken waarschuwen voor websites waarop je een oud bankrekeningnummer kunt omzetten naar een IBAN-nummer. Dit heeft Gijs Boudewijn van Betaalvereniging Nederland aan de NOS laten weten. Afgelopen maand zijn de banken zelf gestopt met hun eigen website hiervoor.

De website van de banken, ‘IBAN BIC Service’, was volgens Gijs Boudewijn kostbaar: een paar miljoen euro per jaar. De kosten waren zo hoog, omdat er een grote database met rekeningnummers voor nodig was.

Commerciële omnummerdiensten
Sinds de ‘IBAN BIC Service’ is gestopt, gebruiken steeds meer mensen commerciële omnummerdiensten. Op de website IBAN BIC Service staat een waarschuwing: “Wees zorgvuldig bij de invoer van oude bank- of voormalige gironummers waarvan u het IBAN wilt weten. Dit geldt met name voor rekeningnummers van 7 cijfers of korter. Onjuiste invoer kan leiden tot een ander IBAN dan het IBAN waar u naar zoekt. Met mogelijk een betaling naar een onbedoeld persoon of bedrijf tot gevolg.”

Gemakkelijk te misleiden
Matthijs Huisman van IBANNL.org wijst erop dat het gemakkelijk is om gebruikers te misleiden: “Het is mogelijk voor iedereen die dat wil om een website te maken waarbij ze hun eigen rekeningnummer weergeven in plaats van het juiste nummer.” Gijs Boudewijn van Betaalvereniging Nederland zegt hierover: “Als je die sites gebruikt, doe je dat op eigen risico.”

Aanmelden voor onze nieuwsbrief