Europa en de VS hebben bijna overeenstemming bereikt over de privacybescherming van burgers als het gaat om het delen van data voor veiligheidsdoeleinden. Verschillende bronnen hebben dit gemeld aan persbureau Reuters.
Sinds 2011 overleggen Europa en de VS over een overkoepelend akkoord dat de privacy van burgers moet garanderen als veiligheidsdiensten gegevens met elkaar uitwisselen. De gesprekken duren lang, omdat burgers in Europa niet dezelfde rechten hebben als Amerikaanse burgers.
Gelijke behandeling
Voor Amerikanen die niet in Europa wonen, is het bijvoorbeeld mogelijk om naar een Europese rechter te stappen in het geval hun privacy door internationale gegevensuitwisseling is aangetast. Een Europeaan die niet in de VS woont, kan echter niet naar een Amerikaanse rechter stappen als zijn privacy is geschonden. De EU wil een gelijke behandeling voor Europese burgers. Twee maanden geleden is in de VS hierover een wetsvoorstel ingediend. Als dit voorstel het haalt, kunnen ook burgers van VS-bondgenoten een rechtszaak beginnen in de VS als ze vinden dat hun datapricay is aangetast.
Eind in zicht
“Het eind is in zicht,” volgens een bron van Reuters, maar het Amerikaans congres moet de wet nog goedkeuren. Tijdens een bijeenkomst op 2 en 3 juni zouden de VS en EU echter al vooruitlopen op deze goedkeuring. De grootste problemen tussen de VS en de EU op het gebeid van dataprivacy, lijken dus overwonnen te zijn.