Bedrieger vordert privacyboetes

Een fraudeur doet het voorkomen alsof hij voor de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) werkt. Op deze manier probeert hij boetes te innen bij zijn slachtoffers, omdat zij de nieuwe Europese privacywet (AVG) zouden hebben overtreden. De privacyautoriteit waarschuwt daarvoor op haar website.

De bedrieger benadert mensen telefonisch en deelt ze mee dat hun website niet overeenkomstig de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is. De AP is de instantie die in Nederland boetes oplegt, als organisaties zich niet aan deze wet houden.

1.000 euro

De slachtoffers worden gemaand om op zo kort mogelijke termijn een boete van ongeveer 1.000 euro over te schrijven naar de AP. Een bankrekeningnummer wordt echter niet doorgegeven. De fraudeur beweert dat in eerdere berichten meer informatie is te vinden. De AP sluit niet uit dat er e-mails met betaalinformatie zijn verzonden, maar heeft deze vooralsnog niet aangetroffen.

Altijd eerst onderzoek

“Eerder vandaag hoorden we dat twee mensen zijn benaderd door de oplichter,” laat woordvoerder Sandra Loois van de AP weten. “Mogelijk heeft hij met meer websites gebeld. Daarom waarschuwen wij er nu voor.” Voorts wijst de AP erop dat er altijd eerst een onderzoek gedaan wordt, voordat een boete wordt uitgedeeld vanwege een overtreding van de AVG. De autoriteit verzoekt mensen die zijn benaderd door een fraudeur contact op te nemen met hun medewerkers via telefoonnummer 088 – 18 05 250.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief