Belastingdienst, KvK en Facebook genomineerd voor Big Brother Awards

Zoals elk jaar kan er weer gestemd worden op de persoon of organisatie die de grootste inbreuk heeft gemaakt op de privacy van Nederlanders.

De Big Brother Awards Publieksprijs wordt georganiseerd door de digitale burgerrechtenstichting Bits of Freedom. Dit jaar zijn genomineerd: de Belastingdienst, de Kamer van Koophandel en Facebook. Op 22 januari wordt de prijs uitgereikt.

Belastingdienst

De Belastingdienst is genomineerd, omdat zij aankondigde dat het “technisch onmogelijk” was om persoonsgegevens goed te beveiligen. Daardoor zou de dienst pas in 2019 overeenkomstig de wettelijke privacyregels kunnen handelen. Tevens schendt de Belastingdienst de privacy van zzp’ers, omdat zij hun BSN gebruikt in hun btw-nummers. De derde reden is de eis om inzage te krijgen in het museumbezoek van houders van de Museumkaart.

Kamer van Koophandel

Ondernemers, inclusief zzp’ers, zijn verplicht om zich bij de Kamer van Koophandel te registreren. Aangezien veel zzp’ers geen apart werkadres en – telefoonnummer hebben, worden hun woonadres en andere privégegevens opgenomen in het openbare Handelsregister. De Kamer van Koophandel verkoopt deze persoonsgegevens bovendien aan derden voor marketingdoeleinden.

Facebook

Facebook heeft wederom het vertrouwen en de privacy van gebruikers geschonden. Dit jaar is het socialmediaplatform genomineerd wegens het misbruiken van telefoonnummers. Een tweede reden is dat Facebook Cambridge Analytica in staat heeft gesteld om heimelijk gegevens van gebruikers te bemachtigen.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief