Nieuwe hackmethode: sim-swapping met mobiele nummers

Criminelen gebruiken een nieuwe methode om privégegevens te stelen. Het 06-nummer van hun slachtoffers speelt hierbij een hoofdrol. De techniek zelf heet sim-swapping.

Door het mobiele telefoonnummer van mensen over te nemen, krijgen de kwaadwillenden in veel gevallen toegang tot hun online-account en privegegevens. Veel mensen hebben hun mobiele nummer immers gekoppeld aan hun online-accounts.

Simkaart

Een hacker benadert een internetprovider en doet zich voor alsof hij de eigenaar is van een 06-nummer van iemand anders. Als hij erin slaagt om de medewerker het mobiele nummer over te laten zetten op een andere simkaart, krijgt de hacker controle over dat nummer. Vervolgens logt hij hier mee in op accounts van zijn slachtoffer. Daarbij kan het gaan om betaaldiensten zoals PayPal. Het afpersen van slachtoffers komt ook voor: de hacker dreigt dan om gevoelige foto’s of documenten openbaar te maken.

Zwakke plek in online beveiliging

Volgens RTL nieuws neemt het aantal gevallen van sim-swapping toe. Dit jaar zijn er al honderden mensen het slachtoffer geworden van deze vorm van fraude. De nieuwszender baseert zich op informatie van verschillende grote internetproviders in Nederland. Experts typeren het 06-nummer als “een onbekende, maar zeer zwakke plek in de online beveiliging”. Mensen die erdoor getroffen worden, ontdekken dit meestal pas wanneer ze geen bereik meer hebben met hun telefoon. Tegen die tijd heeft de hacker zijn buit vaak al binnen.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief