Belgische inlichtingendienst waarschuwt voor Chinese telecombedrijven

De Belgische inlichtingendienst Veiligheid van de Staat (VSSE) waarschuwt voor mogelijke spionagedreiging via Chinese smartphones.

Volgens de Belgische minister van Justitie Vincent Van Quickenborne is er vooralsnog geen hard bewijs voor spionage langs deze weg. Hij raadt echter aan om alert te zijn.

Privacy en nationale veiligheid

“We adviseren om waakzaam te zijn. Naast de vermenging tussen die bedrijven en de Chinese overheid hebben ook al andere landen (zoals Nederland en de VS, red.) hun bezorgdheid geuit over Chinese telecombedrijven en de risico‚Äôs qua privacy en nationale veiligheid,” aldus Van Quickenborne.

Chinese nationale inlichtingenwet

De VSSE is bezorgd over de Chinese nationale inlichtingenwet. Deze verplicht Chinese bedrijven om samen te werken met de inlichtingendiensten. “Ze moeten arbeidsposities reserveren voor inlichtingenpersoneel. Ook verplicht de Chinese cybersecuritywet Chinese bedrijven de inlichtingendiensten een ongebreidelde toegang te geven tot hun IT-systemen. Het bedrijfsleven heeft geen andere keuze dan samen te werken met de Chinese overheid.”

Actie ondernemen

N-VA-Kamerlid Michael Freilich neemt het de Belgische regering kwalijk dat deze traag reageert op de waarschuwing van de VSSE: “Het is niet aan de Staatsveiligheid beleid te maken. Maar als een inlichtingendienst dat meldt, moeten politici actie ondernemen.”

Aanmelden voor onze nieuwsbrief