Belgische privécamera’s live door slechte beveiliging

Iedereen over de hele wereld kan kijken in honderden Belgische woonkamers, cafés en kantoren. Op de Russische website Insecam.org zijn livebeelden van privécamera’s te zien. Via de website is bijvoorbeeld te zien wanneer bewoners thuiskomen, in welke auto ze rijden en wanneer de winkelier zijn kassa leegmaakt.

Belgisch staatssecretaris De Backer is zeer ontstemd over deze inbreuk op de privacy: “Dit kan echt niet door de beugel. Omdat deze website zich onrechtmatig beelden eigen maakt, en het dus eigenlijk om hacking gaat, vragen wij een onderzoek aan de Computer Crime Unit van de federale politie.”.

Hacking
De federale politie legt de verantwoordelijkheid echter in de eerste plaats bij de eigenaars van de camera’s. “Zij gooien de beelden eigenlijk te grabbel,” aldus woordvoerder De Waele. “Strikt genomen gaat het om een geval van hacking, maar de eigenaars van de bewuste camera’s maken het wel erg makkelijk. Ze gebruiken geen wachtwoord, of behouden nog het standaardwachtwoord dat ingesteld staat voor elke nieuwe camera.”

Complex wachtwoord
“De hackers hoeven maar de handleiding van de camera te openen om het wachtwoord, dat meestal niet ingewikkelder is dan ‘1234’, te weten te komen,” vervolgt De Waele. De federale politie raadt burgers met een privécam aan om meteen een nieuw en complex wachtwoord in te stellen. Andries Bomans van het Centrum voor Cybersecurity (CCB) adviseert de eigenaren ervan hetzelfde: “Eens zij een nieuw wachtwoord hebben ingesteld, zullen de beelden niet meer publiek beschikbaar zijn.”.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief