Sleutelsysteem Volkswagen Group gekraakt

Onderzoeker Flavio Garcia en zijn team van de University of Birmingham zijn erin geslaagd om van minstens 100 miljoen Volkswagens de autosleutel te fabriceren. Met de nagemaakte sleutel kan ingebroken worden in een auto.

In 2013 had Garcia met een team ook al een hack gevonden. Toen ging het om de startonderbrekers van onder andere Porsches en Audi’s, eveneens onderdeel van de Volkswagen Groep.

Radioscanner

Onderzoeker David Oswald, die deel uitmaakt van hetzelfde onderzoeksteam als Flavio Garcia, beweert een geheime code ontdekt te hebben. Deze code wordt toegepast in Volkswagens om de deur open te maken. De onderzoekers vonden vier van deze codes: bijna alle Volkswagens maken er gebruik van. Om een autodeur daadwerkelijk te openen, is echter nog een tweede code nodig. Een kwaadwillende kan de andere code bemachtigen via een radioscanner als de oorspronkelijke sleutel in de buurt is.

Kloon

“Je hoeft maar één keer af te luisteren,” aldus Oswald in Wired. “Vanaf dat moment kun je een kloon maken van de originele afstandsbediening die een voertuig zo vaak als je maar wilt vergrendelt en ontgrendelt.” Daarbij moet opgemerkt worden dat elke individuele sleutel gekopieerd moet worden. Degene die dat wil doen, dient zich binnen een straal van 100 meter van de echte sleutel te bevinden. Volkswagen erkent volgens de onderzoekers het probleem; in de auto’s die op dit moment van de lopende band bij de Volkswagen Group rollen, zou de kwetsbaarheid zijn opgelost.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief