Belgische staatssecretaris: privacyschending stevig beboeten

De Europese Raad onderhandelt momenteel over een en dezelfde privacywet voor de hele Europese Unie. Bart Tommelein, de Belgische staatssecretaris voor privacy, wil dat de Belgische Privacycommissie fikse boetes kan opleggen aan partijen die de privacywet overtreden.

“We kunnen niet wachten op Europa, we moeten tonen dat het menens is”, zegt Tommelein in Het Laatste Nieuws. Omdat het Europees Parlement en de Europese Commissie de wet nog moeten goedkeuren, kan het nog anderhalf jaar duren voordat de nieuwe regels ten aanzien van privacy ingaan. Dat duurt Tommelein te lang.

Regulator
“Na de zomer trek ik met een wetsontwerp naar de Kamer om de Privacycommissie om te vormen tot een regulator, die zelf administratieve boetes kan uitdelen”, zegt Tommelein. “Zo zijn we al voorbereid op de Europese verordening, staan we sterker en houden we de druk hoog. Ik wil hiermee een duidelijk signaal geven. Privacy is zo belangrijk geworden nu ├ílles aan het internet gekoppeld is, we moeten tonen dat het menens is.”

Tot 810.000 euro boete
De Belgische staatssecretaris noemt Nederland als voorbeeld. Vanaf 1 januari 2016 krijgt het College bescherming persoonsgegevens de bevoegdheid om boetes tot 810.000 euro op te leggen. Tommelein weet nog niet hoe hoog de boetes voor Belgische overtreders gaan worden.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief