Miljoenen ambtenaren VS wijzigen wachtwoord

Het Amerikaanse DNI, Director of National Intelligence, heeft zo’n vier miljoen ambtenaren gevraagd om hun wachtwoord te veranderen. Op 4 juni liet het OPM, Office of Personnel Management, al weten dat hun netwerk was gehackt waarbij de gegevens van mogelijk vier miljoen ambtenaren zijn buitgemaakt.

In de videoboodschap aan de ambtenaren zegt Dan Payne van het DNI: “Sommigen van jullie denken misschien dat je niet interessant bent, omdat je geen toegang tot vertrouwelijke informatie hebt. Dat is niet het geval.”

Fraudewaarschuwingen

De ambtenaren worden verder door het DNI gemaand om fraudewaarschuwingen op kredietoverzichten te plaatsen en alert te zijn op pogingen van buitenlandse inlichtingendiensten. De FBI vermoedt dat Chinese hackers achter de aanval zitten, alhoewel dat nog niet duidelijk is. China heeft de beschuldigingen tegengesproken.

Spear phishingaanvallen
De hack zelf vond in december 2014 plaats bij het OPM. Eerder dat jaar werd ook al ingebroken bij deze instantie. Toen had het OPM de beveiliging opgeschroefd en verschillende netwerktools uitgerold. Het Office of Personnel Management beheert e-QIP. Met dit systeem kunnen federale ambtenaren security clearances aanvragen. Logischerwijze wordt hierbij met veel persoonlijke en financiële informatie gewerkt. De gestolen informatie van het OPM kan door cybercriminelen worden gebruikt voor onder andere spear phishingaanvallen.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief