De inkt van een akkoord tussen China en de VS, waarin China belooft geen Amerikaanse bedrijven meer te hacken, is amper droog of er wordt toch weer gehackt door het Aziatische land. Aldus beveiligingsbedrijf CrowdStrike dat samenwerkt met het Witte Huis.
CrowdStrike heeft bij vijf technische en bij twee farmaceutische bedrijven programmatuur geplaatst die hacks zowel kan waarnemen als tegenhouden.
Economische motieven
Op 24 september jl. vond er volgens het beveiligingsbedrijf een hack plaats. De dag ervoor had de Chinese president Xi Jiping nog gesproken met topmensen van technische bedrijven. Op 25 september sloten president Obama en Xi Jinping een akkoord. Dat akkoord houdt in dat beide landen elkaar niet meer hacken om economische motieven. Een dag later vond er weer een aanval plaats en op 8 oktober was het opnieuw raak, volgens CrowdStrike.
Witte huis
In een gesprek met persbureau Reuters zegt medeoprichter van CrowdStrike, Dmitri Alperovitch, dat de aanvallen gelinkt zijn aan de Chinese overheid. De gebruikte servers en software die voor de hacks zijn ingezet, zouden in deze richting wijzen. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft via een woordvoerder tegen Reuters gezegd dat de overheid elke vorm van hacken of stelen van commerciƫle geheimen veroordeelt. Het Witte Huis is op de hoogte van de hacks, aldus een overheidsfunctionaris. Hij ging niet dieper in op de kwestie.