Bijna 90% van Android-toestellen onveilig door nalatigheid fabrikanten

Bijna negentig procent van de Android-apparaten hadden de afgelopen vier jaar beveiligingslekken. Hierdoor waren deze toestellen kwetsbaar voor malafide apps. Volgens onderzoekers van de Cambridge Universiteit zijn de fabrikanten van de toestellen hier verantwoordelijk voor.

De fabrikanten stellen namelijk niet op tijd beveiligingsupdates ter beschikking. Nexus-toestellen van Google zelf kwamen het beste uit de bus, daarna LG en Motorola. Alle apparaten scoorden echter beneden de maat.

Kwetsbaarheden
De onderzoekers letten op het aantal apparaten zonder bekende kritieke beveiligingslekken, het aantal apparaten met de laatste versie en het aantal kwetsbaarheden dat in geen enkel apparaat was verholpen door de maker van het Android-toestel. Volgens een gepubliceerd overzicht op Androidvulnerabilities.org deden Samsung, Sony, HTC en Asus het het slechtst.

Updates nodig
De onderzoekers vinden dat Google veel van de risico‚Äôs heeft verholpen. Onderzoeker Alastair Beresford vindt dit echter niet toereikend: “Google kan echter niet alles doen, en recente Android-beveiligingsproblemen hebben duidelijk gemaakt dat dit niet voldoende is om gebruikers te beschermen. Apparaten hebben updates nodig van fabrikanten en de meeste toestellen krijgen die niet.”.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief