Beveiligingsrisico’s thuiswerken door Rijksoverheid

Thuiswerken door ambtenaren van de Rijksoverheid brengt beveiligingsrisico’s met zich mee. WhatsApp en privé-e-mail worden bijvoorbeeld gebruikt om vertrouwelijke informatie te delen. Dit concludeert de Algemene Rekenkamer op basis van recent, eigen onderzoek.

Privé-ICT

Twintig procent van de ondervraagden heeft aangegeven dat de werkafspraken niet altijd uitvoerbaar zijn. Ambtenaren zijn bijvoorbeeld enerzijds verplicht om de beveiligde thuiswerkomgeving te gebruiken (Citrix). Anderzijds wordt hun geadviseerd om in hun privé-omgeving te videobellen. “Dit videobellen in de privé-omgeving brengt risico’s met zich mee. Applicaties voor videobellen slaan soms standaard de chatberichten uit een videogesprek op in het gebruikte apparaat. Informatie uit deze berichten kan dus terecht komen op privé-ICT van ambtenaren, waar de werkgever geen invloed heeft op het beveiligingsniveau”, stelt de rekenkamer.

Berichtenapps op mobiele telefoon

Onveilig gebruik van ICT-middelen kan ertoe leiden dat onbevoegden informatie in handen krijgen, waarschuwt de Rekenkamer. Tevens is het mogelijk dat commerciële partijen inzicht krijgen in persoonlijke data van gebruikers. Berichtenapps op de mobiele telefoon vormen daarbij het grootste risico. Ook blijkt dat hogere ambtenaren en bewindspersonen vaak geen gebruikmaken van de voorgeschreven IT-middelen. “Populaire berichtenapps, tablets en smartphones hebben bij hoge ambtenaren en bewindspersonen vaak de voorkeur boven de sterk beveiligde middelen omdat ze gemakkelijker, sneller en gebruiksvriendelijker zijn”, aldus de Rekenkamer.

Klik hier voor het volledige onderzoek van de Algemene Rekenkamer.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief