Universiteit Twente: privacy-zorgen over corona-app in juli

De meeste Nederlanders waren in juli bezorgd over hun privacy als ze de CoronaMelder-app zouden gebruiken. Tevens waren ze bang dat de app een onterecht gevoel van veiligheid zou geven. Ook was er twijfel of mensen die positief getest zouden zijn, dat eerlijk aan anderen zouden melden.

Dat zijn de voornaamste conclusies uit onderzoek van de Universiteit Twente (UT) onder circa 1.700 Nederlanders van 18 jaar en ouder.

Persoonlijke gegevens

Het onderzoek werd halverwege juli uitgevoerd. Dit was kort nadat de overheid specificaties van de CoronaMelder-app bekendmaakte. De app zelf was toen nog niet officieel beschikbaar voor het publiek. Een ruime meerderheid van de ondervraagden maakte zich redelijk tot erg veel zorgen over de opslag en het gebruik van persoonlijke data. Circa 60 procent was bezorgd dat de gegevens niet anoniem zouden worden verwerkt en/of dat persoonlijke gegevens gedeeld zouden worden met derden.

Vals veiligheidsgevoel

Een meerderheid vreest dat mensen minder voorzichtig worden, omdat de app een vals veiligheidsgevoel zou geven. Tevens denkt een meerderheid dat gebruikers anderen niet eerlijk informeren over hun corona-status. De helft van de ondervraagden is ook bang dat de gezondheidsgeschiedenis leidt tot discriminatie. Ten tijde van het onderzoek in juli zei 47 procent van de respondenten dat ze de CoronaMelder waarschijnlijk niet zouden gaan gebruiken. Inmiddels is de app meer dan 3,7 miljoen keer gedownload.

Klik hier voor het volledige onderzoeksrapport van de Universiteit Twente.

 

Aanmelden voor onze nieuwsbrief