Big Brother Awards 2015 gewonnen door Plasterk en Nationale Politie

Minister Plasterk en de korpschef van de Nationale Politie hebben de Big Brother Awards 2015 gewonnen. De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ontvangt deze prijs voor de afluisterwet voor geheime diensten. De Nationale Politie voor de predictive policing door big data, waarmee criminele daden voorspeld zouden kunnen worden.

De positieve privacy-prijs valt dit jaar ten deel aan de Oostenrijker Max Schrems. Deze 28-jarige man spande rechtszaken aan tegen de Amerikaanse geheime diensten en Facebook.

Achmea en Microsoft
Elke Nederlander kon iemand voordragen voor de Publieksprijs. Ook hier won Ronald Plasterk met ruim de helft van de stemmen. Achmea is ook hoog geƫindigd vanwege het idee om solidariteit in te ruilen voor big data en Microsoft is hoog in de ranglijst beland vanwege de gebrekkige privacy in de nieuwste versie van zijn besturingssysteem: Windows 10.

Bits of Freedom
Elk jaar rijkt de digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom deze prijzen uit aan de mensen/organisaties die het minst zorgvuldig omgaan met de bescherming van privacy.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief