Big Brother Awards uitgereikt

De Nederlandse regering en Focum, handelaar in kredietprofielen, kregen afgelopen maandag de Big Borther Awards overhandigd.

Het kabinet kreeg de publieksprijs vanwege de sleepwet. Profielhandelaar Focum ontving de expertprijs, omdat het voor burgers niet transparant is hoe het bedrijf zijn profielen samenstelt en waar het zijn advies over kredietwaardigheid op baseert. De Big Borther Awards worden elk jaar georganiseerd door burgerrechtenbeweging Bits of Freedom (BoF).

Sleepwet
47 procent van de stemmen voor de publieksprijs werd uitgebracht op de regering en haar sleepwet. “Het publiek heeft grote moeite met de introductie van een zogenaamd sleepnet voor de geheime diensten. Eerder negeerde het kabinet de overweldigende kritiek van burgers, adviesorganen en maatschappelijke organisaties. Nu wil het kabinet de wet zo snel mogelijk van kracht laten zijn, ongeacht de uitslag van het referendum,” aldus BoF.

Levenskansen
De digitale burgerrechtenbeweging vindt dat Focum geen maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt voor de consequenties van zijn kredietadviezen. “Naarmate dergelijke profielen vaker gebruikt worden in het dagelijks leven door banken, werkgevers, verzekeraars en de overheid, beïnvloeden ze levenskansen,” licht Dennis Broeders toe, hoogleraar aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief