Chinese inlichtingendienst plaatst fakeprofielen op LinkedIn

De Duitse geheime dienst, het Bundesamt für Verfassungsschutz (BfV), heeft op LinkedIn fakeprofielen ontdekt die door Chinese inlichtingendiensten zijn aangemaakt. In negen maanden tijd ontvingen meer dan 10.000 Duitsers fakebrichten via deze malafide profielen.

Het gaat om profielen van headhunters, consultants of wetenschappers (die dat in werkelijkheid niet zijn) onder namen als “Rachel Li” en “Alex Li”. Ze proberen onder andere de aandacht te trekken met vacatures bij een Nederlands HR-bedrijf.

Informatie vergaren
Doel van deze acties is om informatie te vergaren over gewoontes, hobby’s en politieke interesses van de mensen die ze benaderen. “Chinese inlichtingendiensten zijn actief op netwerken zoals LinkedIn en proberen op deze manier om informatie te verzamelen en inlichtingenbronnen te vinden,” verklaart een woordvoerder.

Infiltratie
Ze lijken vooral geïnteresseerd te zijn in Europese diplomaten en politici. “Dit is een uitgebreide poging om bepaalde parlementen, ministeries en overheidsinstanties te infiltreren,” aldus Hans-Georg Maassen, hoofd van de BfV. De Duitse geheime dienst verzoekt burgers in Duitsland om geen waardevolle persoonlijke informatie te delen op social media. Voorts vraagt de dienst om melding te maken van verdachte profielen. “Dit is een uitgebreide poging om bepaalde parlementen, ministeries en overheidsinstanties te infiltreren,” aldus Hans-Georg Maassen, hoofd van de BfV.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief