Bijna 5 miljard locatiegegevens per dag vastgelegd door NSA

Uit documenten die zijn uitgelekt door Edward Snowden blijkt dat de NSA bijna 5 miljard gegevens per dag binnen krijgt over onder andere de locaties van mobiele telefoons. Hiermee is het mogelijk om individuele personen te volgen en hun relaties in kaart te brengen.

Database
De gegevens worden opgeslagen en een enorme database. Deze database bevat de locaties van honderden miljoenen telefoons. Met behulp van nieuw ontwikkelende analyses zijn de geheime diensten er in geslaagd om een kolossaal surveillance tool te ontwikkelen. Omdat er zoveel gegevens worden verzameld worden er ook veel ‘toevallige’ gegevens verzameld, een soort bijvangst. Veel data komt van Amerikanen die internationaal reizen.
Amerikaanse ambtenaren hebben in een reactie laten weten dat het verzamelen van de gegevens binnen de Amerikaanse wet is toegestaan. Het wordt volgens deze ambtenaren alleen gebruikt om ‘intelligence’ te verzamelen over mogelijke buitenlandse doelen.

Privacy
De reden dat de locatie gegevens als extreem privacy gevoelig worden beschouwd is het feit dat iemand niet kan voorkomen dat deze gegevens lekken. Voor andere gegevens is het mogelijk om zelf maatregelen te nemen zoals versleuteling. De locatie gegevens van een mobiele telefoon zijn niet te beschermen. Zelfs wanneer een telefoon niet wordt gebruikt dan nog geeft het zijn locatie prijs.
Alle gegevens worden geanalyseerd door een tool dat bekent staat als ‘CO-TRAVELER’. Deze tool is in staat om allerlei verbanden te leggen tussen alle verzamelde gegevens. Daarmee is het mogelijk om alle bewegingen van de gebruikers vast te leggen.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief