Boekhoudsoftware Wolters Kluwer offline wegens cyberaanval

Softwarebedrijf Wolters Kluwer heeft vanwege een cyberaanval meerdere platformen en applicaties voor boekhouders offline gehaald. Het softwarebedrijf deed dit om de schade door de malware te beperken.

Gebruikers, die daardoor geen toegang meer kregen tot hun online CCH-boekhoudsoftware, reageerden ontstemd. CCH is boekhoud- en belastingsoftware op basis van de cloud.

Technische onregelmatigheden

In een verklaring laat Wolters Kluwer weten dat het op maandag 6 mei in een aantal platformen en applicaties “technische onregelmatigheden” constateerde. Nader onderzoek wees uit dat het malware betrof. Uit voorzorg haalde het bedrijf vervolgens een reeks platformen en applicaties offline. “Met deze actie wilden we de impact die de malware zou kunnen hebben beperken,” licht Wolters Kluwer toe. “Helaas had dit ook gevolgen voor onze communicatiekanalen en beperkte het onze mogelijkheid om updates te delen.”

Klantgegevens

Het Nederlandse bedrijf voegt eraan toe dat er geen bewijs is aangetroffen dat er klantgegevens zijn ontvreemd of dat de vertrouwelijkheid van gegevens is geschonden. Tevens zou er geen aanleiding zijn om aan te nemen dat klanten via de applicaties en platformen zijn geïnfecteerd met malware. Op 7 mei heeft Wolters Kluwer verschillende platformen weer online gebracht. In Europa zijn de platforms inmiddels weer te gebruiken.

De verklaring van Wolters Kluwer over het incident vindt u hier.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief