Consumentenbond: merendeel pc’s bevat onveilige software

Op 56 procent van de thuiscomputers is verouderde, onveilige software geïnstalleerd. Het betreft oude versies van Adobe Flash Player, VLC, Java en Adobe Reader.

Slechts 11 procent van de pc’s blijkt veilig te zijn. Dit concludeert de Consumentenbond op basis van recent onderzoek naar honderd computers.

Malware

Tien procent van de onderzochte computers bleek met malware besmet te zijn. Van de onderzochte computers maakt 13 procent gebruik van een wachtwoordmanager. Tweefactorauthenticatie werd op 53 procent van de onderzochte apparaten aangetroffen. Driekwart van de respondenten maakt regelmatig een back-up; een kwart doet dit nooit. Op 95 procent van de computers draait een virusscanner.

Computervaardigheid

Van de 100 onderzochte computers liepen er 53 risico, maar er was geen acuut gevaar. Bij 36 computers was direct ingrijpen noodzakelijk, volgens de Consumentenbond. “Opvallend is dat de deelnemers aan de proef die zichzelf als bovengemiddeld computervaardig bestempelen, het niet beter doen dan de leken,” aldus Gerard Spierenburg van de Consumentenbond.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief