BoF: Communicatietap bizar grote inbreuk op privacy

De burgerrechtenbeweging Bits of Freedom vindt dat minister Plasterk van Binnenlandse Zaken een sleepnet voor de geheime diensten maakt. BOF vindt dit omdat de bevoegdheden van AIVD en MIVD worden uitgebreid.

Gisteren verscheen consultatie op de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten online. Hierin staat dat de inlichtingendiensten internetverkeer via de kabel ongericht mogen gaan aftappen. “Deze massale communicatietap is een bizar grote inbreuk op onze privacy”, stelt Ton Siedsma van Bits of Freedom.

Bevoegdheden
Inlichtingendiensten kunnen straks telefoontje, e-mails en andere berichten aftappen en surfgedrag van gebruikers analyseren. Volgens Siedsma gaat het om de meest vergaande bevoegdheid die deze diensten hebben gehad. Minister Plasterk daarentegen stelt dat de uitbreiding van de bevoegdheden nodig is, omdat het grootste deel van alle communicatie tegenwoordig via de kabel verloopt.

Onschuldige burgers
Bits of Freedom denkt dat straks ook veel onschuldige mensen afgetapt gaan worden door de geheime diensten. Siedsma: “Mensen die nog nooit iets misdaan hebben en dat ook nooit zullen doen. Waarom moeten die in het sleepnet?” Onschuldige burgers mogen niet worden afgetapt volgens BOF. Daarom wil de invloedrijke burgerrechtenbeweging dat de nieuwe bevoegdheid niet doorgaat.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief