Brexit-campagnegroep beboet met 47.000 euro wegens spam

De Britse privacytoezichthouder The Information Commissioner’s Office (ICO) heeft een boete opgelegd aan de pro-Brexit campagnegroep Vote Leave. Omgerekend bedraagt de sanctie 47.000 euro.

De reden van de boete is dat de groep bijna 200.000 spamberichten verzond, voorafgaand aan het EU-referendum. Tijdens het onderzoek van de Britse privacyautoriteit bleek dat Vote Leave niet kon aantonen dat ze toestemming had gekregen om deze sms-berichten te verzenden.

Bewijs van toestemming

Vote Leave verweerde zich met het argument dat het de gebruikte contactgegevens had vergaard via de eigen website. De data zou onder meer afkomstig zijn van mensen die op pamfletten hadden gereageerd. De organisatie voegde eraan toe dat zij het bewijs van deze toestemming na het referendum had gedeletet. Hetzelfde zou gebeurd zijn met de telefoonnummers waar de berichten van afkomstig waren, net als met de verzonden en ontvangen berichten.

Maatregelen

ICO stelt dat Vote Leave de privacy en elektronische communicatiewetgeving heeft overtreden. “Spam-berichten zijn een echte plaag voor miljoenen mensen en we zullen maatregelen nemen tegen organisaties die de wet negeren,” aldus Steve Eckersley van ICO.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief