Britse overheid onderzoekt kwijtraken vertrouwelijke cd’s

De Britse overheid neemt informatiebeveiliging uiterst serieus. Toch gebeurde er een incident. Op 8 januari ontdekten overheidsfunctionarissen dat twee cd’s met documenten over gevoelige onderzoeken per post zijn verzonden. De cd’s zijn echter nooit op het adres aangekomen.

De cd’s bevatten informatie over twee schietpartijen waarbij een persoon door de politie werd doodgeschoten. Ook staat er informatie op over een ander dodelijk incident waarbij de politie betrokken zou kunnen zijn. Het is niet bekend of de data op de informatiedragers zijn versleuteld. Op dit moment is er ook geen bewijs waaruit blijkt dat er kwade opzet in het spel is. De politie en andere instanties hebben een risico-assessment uitgevoerd.

Disciplinaire maatregelen
De Britse overheid geeft aan alle nodige maatregelen te treffen om de belangen te beschermen van de mensen van wie de informatie is zoekgeraakt. Samen met de politie startte de overheid onmiddellijk een uitgebreide zoektocht naar de schijfjes maar tot op heden zijn de datadragers niet gevonden. Ook is er een onderzoek gestart hoe de cd’s konden zoekraken. Eén ambtenaar is inmiddels geschorst in afwachting van het onderzoek. De Britse overheid schrijft in een verklaring dat afhankelijk van de uitkomsten van dit onderzoek er mogelijk disciplinaire maatregelen genomen zullen worden. De Britse overheid heeft een verklaring over deze zaak op internet geplaatst.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief