Brutale poging om Santander bank te beroven

In een poging om op digitale wijze een bank te beroven heeft de Engelse Metropolitan Police in London 12 man gearresteerd. Zij wilden dit klaarspelen door het plaatsen van eigen illegale apparatuur in de computerruimtes van de bank. Volgens de Metropolitan Police was het een zeer brutale poging die nog niet eerder op deze wijze was geprobeerd.

Installatie van een KVM switch
Door het plaatsen van een KVM (Keyboard, Video en Muis) switch zou de bende rechtstreeks toegang krijgen tot het netwerk van de bank. Een KVM switch is een hardware apparaat dat rechtstreeks aan servers wordt gehangen. Toegang tot dit apparaat is dan vergelijkbaar met fysieke toegang tot de betreffende server. Het is alsof de gebruiker van deze illegale switch zich daadwerkelijk bevindt in de ruimte waar de servers staan opgesteld. Het is nog onduidelijk of de verbinding van deze switch rechtstreeks via het internet zou lopen of via een ander filiaal van de Santander bank. Volgens een woordvoerder van de bank zijn er geen bankmedewerkers bij deze inbraak poging betrokken.

Vermomd als onderhoudsmonteur
Een persoon die zich als onderhoudsmonteur had vermomd probeerde de fysieke apparatuur bij de bank te plaatsen. De poging daartoe is mislukt en er is volgens de bank geen geld gestolen. De Metropolitan Police heeft hier eerder mee te maken gehad, maar nooit eerder is dit soort apparatuur daarbij gebruikt. De criminelen wilde toegang krijgen tot transactie verkeer en gegevens van klanten. Met deze informatie zouden ze vervolgens geld kunnen overmaken naar eigen rekeningen.

Met deze poging om illegale apparatuur te plaatsen binnen de muren van een grote bank wordt wederom aangetoond dat fysieke beveiliging van groot belang is. Op dit moment gaat veel aandacht uit naar hackers die via netwerken proberen binnen te komen. Vooral de pogingen om zowel met software en hardware een inbraakpoging te doen kan grote gevolgen hebben.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief